DO fortsättning

Idag kom brevet från DO "för kännedom" med en kopia på det brev som skickats till företaget jag gjort en anmälan mot (tidigare inlägg Jävla människor). Lite skrämmande rent av. Det blir mer verkligt nu och återigen vacklar jag i frågan om jag har gjort rätt. Men JAG VET innerst inne att jag har gjort RÄTT.

Pratade med ett par kollegor igår varpå en av tjejerna uttryckte sig negativt om det hela. Hon ifrågasatte varför jag anmält. Hon menade också på att jag kanske får problem när jag ska söka jobb i framtiden. " Snacket går ju". En kille tog mitt parti och sa att inget väl fungerande företag idag skulle tycka att jag gjort fel och dem rätt. Hon tyckte att det jag beskrev lät som att de bara använde det som en ursäkt. Ja men....

Man får ju inte använda det som ursäkt. Man får inte särbehandla folk på grund av det ena eller det andra.
Om jag bara ringt upp bolaget och sagt till dem att de gjort fel så hade det stannat där och inte lett nånvart.

Nu är det bara att invänta nästa steg. DO är en myndighet som arbetar snabbt. Redan 9 juli ska företaget skicka sina yttrande i ärendet.

Vecka 27


Dans i solsken (som övergick i ett riktigt skyfall)

Jag och Syrran fikade i gräset i den nya lustgården . Härligt med lite grönt på Liseberg men det verkar inte vara så många som vet om platsen, det var vi och några till.

 

Vi mötte sen upp men resten. Medelåldern på dansgolvet måste ha legat på runt 70 men hej vad det går trots allt. Jag gav mig dock inte in i det J

 

Lagom till hemgång kom det (o)väntade skyfallet som SMHI varnat för men som vi ett par timmar tidigare skrattade åt när solen sken som bäst. Det riktigt bubblade på marken.

 

Men men grönskan ska väl ha sitt också. Härligt med omväxling så länge jag inte behöver vara utomhus då.

 

Millan och Freddan sänkte medelåldern avsevärt.



Mamma spelar dragspel.



Dansande par!


Ny trimester?

Graviditeten är ju indelad i trimestrar. Jag tror banne mig att jag nu gått in i krämptrimestern. Klaga, klaga, krämpa, krämpa.

De senaste tiden har jag fått:

*Klåda
*Tryck under bröstkorgen
*Svullna fötter och underben
*Ont vid äggstockarna (liknande mensvärk)
*Ont i blygdbenet
*Säkert nåt mer som jag inte kommer på nu när jag tydligen drabbats av smärre minnesförlust vad det gäller korttidsminnet.

Vad är det som händer egentligen? All skit på en gång?

Men det bästa av allt... Jag springer fortfarande inte på toa på nätterna :)


Sommar, sommar, sommar

Nu är det dags för Liseberg!!!

 

Inte åkning eller nåt sånt utan mamma spelar gammeldans och dansband på polketten ikväll. Vi är några som ska dit och supporta.

 

Det var länge sedan jag hörde dem spela. Ska möta upp Syrran för en fika i det gröna först, Liseberg har en ny Lustträdgård (?)

 

Sommar, sommar, sommar. Är det inte underbart? Jo men hade jag kunnat vara utan mina svullna fötter så hade det varit 100%.

 

De började bli svullna redan igår. Idag har jag fortfarande märken från strumporna jag bar igår. Efter lunch, som fö intogs i en av våra oaser (parken vid näckrosdammen), så slängde jag upp mina bara fötter på en stol intill dator och skrivbord och satte tangentbordet i knät. Oseriöst intryck? Nejdå. Bara en svullen, gravid tjockis som försöker återställa balansen.


Morotskaka!

Läste på en annan blogg om "Världens bästa morotskaka". Recept av Leila.

Och den var helt fantastiskt! Prova!






Morotskaka

 

Vispa 3 dl socker med 3 ägg. Blanda 3 dl mjöl, 3 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1,5 tsk kanel och 1 tsk kardemumma. Ha i detta i äggsmeten. Tillsätt 4 dl rivna morötter och 1,5 dl solrosolja. Häll i smeten i en bröad form med löstagbar kant (ca 24cm) och sätt in i ugnen på 150 grader i 55 minuter. Ta ut och låt svalna i ca en halvtimme.

Glasyr: Vispa ihop 100g philadelphiaost, 60g mjukt smör, skalet från en lime, 1 tsk vaniljsocker och ca 4 dl florsocker. Bred över detta på kakan när den kallnat. Dekorera med nåt kul som godis, valnötter, morötter etc. Ställ in i kylen ett tag till så glasyren blir fast.


Klåda!

Har infunnit sig.....

Inte bara på magen där det är värst utan även på andra ställen dyker den upp. Kli kli och sååå irriterande. Läste om det häromdagen, att det kan uppstå klåda under gravditeten. Kliar det i handflatorna och under fötterna så kan det vara tecken på nån lever grejs. Fick info idag angående v 27 där de beskrev typiska saker som kan uppstå nu och där nämndes också klåda. De tog upp leverproblem men även att man kan lida av vätskebrist.

Slår nog en pling till MVC imorgon. Man kunde lätt utesluta vissa saker genom att ta prover.

Det blev en tjej!

Äntligen efter låååång tid kom det då en liten flicka för min kusin. I tisdags hade hon ju värkar var tjugonde minut och väntade på att det skulle bli kortare  intervall så att hon kunde åka in. Detta skedde varken den natten eller nästkommande däremot gick vattnet på onsdagen. Igår på självaste midsommarafton var det i full gång. När vi andra mumsade på jordgubbar och glass så var kusinen så tacksam för att nån uppfann epidural.

Vi pratade med henne i telefon när epidralen börjat verka och hon lät trött men lugn. Jag har inte pratat med henne men ryktet har spridit sig att det tog 21 timmar och jag vet inte om bebisen föddes igår eller idag.

Grattis, grattis min lilla kusin.

Nu vill jag också ha min bebis.......

3 månader kvar....

Glad midsommar!

Jordgubbar, färskpotatis, sill och blomkrans. Åh är det inte en blå himmel och sol som välkomnar denna dag? YES!

Längtar till i eftermiddag, lek & spel, god mat och trevligt sällskap! Bubbel, och olika ölsorter har inhandlats. Allt alkoholfritt men vad gör det när man kan bli berusad av en stämning?

Läste förresten att var tredje gravid tackar inte nej tll ett glas alkohol :O


Vecka 26



67.4 kg


DO anmälan

Fick igår bekräftat att de mottagit min DO anmälan. Nu är det bara att vänta och se vad som händer tills det att jag blir kontaktad av en handläggare....

Spännande!

Läste en artikel häromdagen i metro ang detta och det stod många anledningar till varför det är så viktigt att anmäla när diskriminering inträffar. Det kan bl a få väldigt allvarliga konsekvenser för det fortsatta yrkeslivet, pension mm. En liten avvisning kan påverka så mycket annat.

Jag är nöjd med mitt beslut att anmäla.

Hjälper det inte mig så kan det kanske hjälpa någon annan.

Bebis på G?

Pratade just med min kusin som är beräknad 4 juli. Hon har haft värkar i tre timmar nu men hon har fortfarande 20 minuter mellan dem.

Så spännande!

Om det är bebis på G så håller jag alla tummar och tår och övriga fingrar som går för att allt ska gå bra.

Jag förde vidare nåt bra som jag fick av kompisen i helgen.

Det är något som i alla fall jag tänker ta med mig in på förlossningen.

Ju ondare det gör, ju mer intensiva värkar man har, desto närmare är man att få träffa det lilla liv som spenderat ca 40 veckor inne i ens kropp.


Café

Minimalistiskt urval på cafét tyvärr. Eller ja inte egentligen men det var ingen gravidmeny direkt. Denna meny gömmer en massa godheter tyvärr får jag vänta ett bra tag innan jag kan äta det mesta. De hade brie & salami, Roquerfort & nåt kött, lax, parmaskinka mm mm .Yummie yummie but not for mummy!




Freddan och jag tog varsin kyckling BLT och det funkade minst lika bra :)





Var på Åhlens och hittade lite kläder till bebis. Könsneutralt finns det inte gott om så jag gick på vad jag tycker snyggt och känner att både kille som tjej kan ha. Blått och grönt kanske är typiskt för killar egentligen men jag bär ju det så då kan vår bebis också ha det även om det blir en tjej.





Magkommentatorer!

Det är ju ett evigt kommenterande om ens mage. Både på gott och ont. Så länge kommentarerna är av positiv karaktär så är det bara kul att magen uppmärksammas tycker jag. Har läst på ett par andra bloggar där det inte bara är magarna som uppmärksammas utan personernas hela kroppar skådas och bedöms på ett sätt som inte är ok.

 

T ex:

- OJ! Va du har gått upp i vikt! Eller

- Ja, dina lår har blivit mycket större!

 

Och detta ska komma från arbetskamrater eller andra som är mer eller mindre endast bekanta. Om min mamma eller nära vän uttrycker att jag fått dubbelhaka eller liknande det bryr jag mig inte om för dem har man redan en relation till och har troligtvis redan berört ämnen som kroppsfixering vid tidigare tillfällen.

 

Igår på gymmet så var det en härlig gubbe som kom fram till mig. Jag trodde att han skulle fråga hur många set jag hade kvar men istället säger han:

-Du borde äta lite mindre och springa lite mer!

 

Självklart med glimten i ögat och ett leende så jag fattade att han skojade. Jag blev ändå ganska ställd att en muskelknutte gubbe med en massa tatueringar känner en plötslig impuls av att kommentera en kvinnas kropp.

 

Härliga gubbar det finns…!

 


Vi har en A bebis…

…sa barrnmorskan.

 

Mitt på magkurvan hamnade måttet, 24 cm. Hjärtljuden låg på 149 och min vikt 67.1 kg. Om man utgår från vikten vid inskrivning i vecka 6 så har jag ökat med 8 kg. Efter min explosion från 4-5 kg till chock ökningen 9 kg så har det varit ganska lugnt en tid här.

 

Allt var precis som det skulle, blodvärden mm. Hon nämnde inte ens järntabletter. Blodtrycket låg på 103/58 vilket var jättebra sa hon. Härligt med lågt blodtryck. Jaha sa jag. Skönt att allt är bra i alla fall :)


MVC imorgon, måndag

Imorgon är det första "stora" barnmorskmötet. Det ska mätas och ha sig. Vi har ju bara varit där ett par enstaka ggr fram tills nu då vi pratat allmänt om ditten och datten. Förutom andra gången då de tog blodprov och annat. Nu härefter så kommer det att vara allt fler kontroller med kortare intervall, först tre veckor sen två sen varje vecka fram tills bebis har sett dagens ljus. Det är många runtomkring mig som får barn nu och det gör det allt verkligare. Man sätter sig in i det på ett helt annat sätt än man gjort tidigare.

Imorgon är det vecka 26 och veckorna springer förbi snabbare än kvikt. På fredag är det ytterliggare en milstolpe 100 dagar kvar till beräknad födelse. Det är härligt att det går fort. Kompisen ville tyckte inte det då hennes lille bebis som föddes i januari blir större och större och fort går det :)

Fick en massa roliga bilder från min faster, inga hon tagit själv men de fick mg och le så det kanske kan få någon annan att göra det också ;)






Namngivningsfest

Igår hade en av mina små prinsar sin andra största dag, sin namngivningsfest. Det var en massa folk där och det var ordnat med god mat och de finaste tårtorna.


De hade ett kul upplägg och trots att jag inte har något annat att jämföra med så var det en lyckad och bra namngivningsfest. I bakgrunden gick ett bildspel med foton på barnet, det var blandade bilder och en del av gästerna återfanns även på många av fotona. Föräldrarna berättade inledningsvis om hur de tänkt när de valde namn och namnens innebörd. Det fortsatte med mat och mera mat. Barnets två faddrar fick skriva ”kontrakt” :) Härliga följder av att tacka ja ditt det åtagande som det innebär att vara en fadder. På slutet var det presentöppning och de annars obligatoriska (på dop) korsen och tandbehållare uteblev.


Kronprinsessbröllopet visades inte på nån skärm i bakgrunden men de trognaste rojalisterna hade sina Iphone i högsta höjd. Jag ”snodde” ett par sekunder av streamningen och såg när Viktoria ”plockade” upp Daniel på vägen fram till altaret.


Fadderkontrakt



Prinstårta

Bröllop i miniformat



Pappa äter son!


Sillar och skor

Jag hade ett par timmar att slå ihjäl innan Freddan hämtade för att åka till sillkvällen. Göteborg är en riktigt fin stad när solen lyser och folk kryper ur sina mörka hålor, ha ha ha. Nä men det verkligen lyser om alla och uteserveringarna är fulla till max trots att ca 22 000 av folk och fä höll till på Bananpiren för helgens rockfestivaler. Och vilken rea det är... Passade på att göra en lite investering, skor. Jag har tänkt på det länge, att köpa ett par riktigt bra skor (som inte är gympaskor). Även mamman är i behov av nya saker när graviditeten gör sig mer och mer påmind.



Sillkvällen var jättetrevlig. En liten skara av min "svärmors" närmaste. Nubbe och mini midsommarstång på bordet. Ett förmidsommarfirande då vi är med min familj på midsommar.



Freddan fick öva sig på vår bebis brylling. Jag tror att det är liiiiiiiite tidigt att erbjuda de små det som Freddan har i glaset. Det positiva är ju att Freddan har lite drygt tre månader kvar att öva sig på. Förhoppningsvis byter han ut ölglaset till en nappflaska :)




Äntligen Fredag!!!

Åhhh va härligt :)

Jag har varit helt slut varje morgon nu och verkligen längtat till idag. Imorse så steg ja ur sängen halvt sovande och bara sa Fredag! Fredag! Fredag. Åh va jag ska sova imorgon, kanske till och med går att sova till kl 7.00 :P Det spelar ju ingen roll om jag vill ha sovmorgon eller ej för jag vaknar ju ändå tidigt men det som är grejen är ju att jag slipper väckarklockan :)

I helgen är det en massa spännande på gång. Den inleds med en sill- och nubbeafton hos svärmor (nubben får dock bordläggas till nästa år)

Tevlig Helg!

Pojke eller flicka? Fakta vs Myt

Hittade en rolig artikel på Aftonbladet - Wendela http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article7034742.ab

Myterna om hur man kan förutspå könet på en ofödd bebis är många.

”Din mage syns inte bakifrån så det är en pojke.”

Den som varit gravid vet att det är ett evigt gissande om könet.

Nu har tidningen New Scientist försökt ta reda på om det finns någon som helst sanning i myterna.

Morgonillamående = pojke

Tydligen ligger det viss sanning i motsatsen. Gravida kvinnor som lider av allvarligt illamående väntar oftare flickor. Det fann man 1999 vid en svensk studie som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet. Bland över 8 000 gravida kvinnor som vänt sig till vården på grund av illamående födde bara 44,3 procent pojkar. Detta kan jämföras med att 51,4 procent av de födda barnen är pojkar.

Enligt forskarna kan en förklaring vara ett hormon, human chorionic gonadotropin, som finns i högre halter hos den som väntar en flicka.

 

Snabbare hjärtljud hos flickor

På mödravården lyssnar och antecknar barnmorskan hur många slag per minut fostrets hjärta slår.

Här kan också barnets kön avslöjas. Snabbare slag – över 140 per minut – betyder att barnet är en flicka. Slår det långsammare än 140 är det således en pojke.

Men enligt New Scientist finns en studie som pekar på att flickors hjärtljud i genomsnitt är 151,7 slag per minut och pojkars 154,9.

I det fallet hade forskare jämfört hjärtljud från 477 foster före vecka 14. Hjärtslagens hastighet förändras nämligen med tiden.

Däremot – skriver New Scientist – att flickbebisars hjärtan slår snabbare under själva förlossningen.

 

Konstiga matnojor = pojke

Det finns enligt New Scientist inget som stöder eller motsäger den här myten.

Däremot fann man på sjukhuset i Boston, USA, att kvinnor som väntade pojkar verkar ha större aptit. Dock var inte bevisen så överväldigande att det kan sägas förutsäga barnets kön.

 

Kvinnlig intuition

När universitetet i Tuscon, Arizona, USA, bad 108 gravida kvinnor förutsäga könet på barnet, sa sig 75 procent känna på sig om det var en pojke eller flicka. Av dem gissade 60 procent rätt.

Forskarna plockade bort de kvinnor som hade en stark önskan om det ena eller andra könet. Och då hade plötsligt 71 procent av kvinnorna rätt.

 

Magens form avslöjar könet

Basket- eller fotbollsmagen brukar påstås dölja en pojke, medan magen som brer ut sig och syns bakifrån är tecken på att barnet är en flicka.

Men även detta är tydligen en skröna. Åtminstone enligt amerikanske forskare som undersökt bland annat basketbollfenomenet och kommit fram till att det är nonsens. Gravidmagens form skiftar – men hänger i alla fall inte ihop med fostrets kön.

 

Gammalt talesätt versus intuition

Samma forskare som studerade vad gravidmagens form kunde berättta om kön, konstaterade också att kvinnor i allmänhet är dåliga på att förutsäga könet på det väntade barnet.

Högutbildade kvinnor gissade av någon anledning oftare rätt än lågutbildade.

Och kvinnor som gick på känsla och intuition gissade oftare rätt än dem som drog slutsatser av magformer, matnojor och och andra husmorsknep


Förlossningskomplikationer

Pratade med en kollega idag vars son föddes för ca tre veckor sedan. Akut kejsarsnitt behövdes då det efter två veckor över tiden inte gick riktigt som planerat. Hon hade haft moderkakan lite långt ner tidigare men den hade flyttat på sig ju närmare förlossning de kom. Pojken började blöda och var nästan död när han väl kom ut. Han låg nedsövd i en vecka på neonatal.

 

Usch såna här skräckhistorier vill man inte höra för måna av. Det bästa är ända att både pojken och mamman återhämtat sig. De har kollat, scannat och röntgat pojken är egentligen helt återställd och har inte fått några men.

 


DO

Går i tankarna om jag ska eller inte ska....

JAG SKA och JAG BÖR men jag vet inte om jag orkar eller inte.

Det handlar om anmälan till DO med anledning av jobbet som jag inte fick pga av att jag är gravid.






Minne....?

Nu tror jag banne mig att jag får skriva upp att jag ska ha med mig huvudet innan jag går ut. Risken finns ju att jag då glömmer listan. I fredags var det ju incidenten med salladskrydda. Samma dag glömde jag även min plånbok vilket jag så fint kommer på när vi sitter på lunch restaurangen och ska beställa mat. Igår glömde jag min telefon, snacka om att man blir handikappad. Skulle möta sambon efter gymmet men var ju tvungen att bestämma när etc. Det är ju inte så att det finns alternativ som telefonkiosker mm eller att man stoppar en främling på stan:

-Du, får jag låna din telefon? – Yeah right!

 

Idag så kollade jag extra noga så att jag hade med mig nycklar, mobil, plånbok. Jajjemensan :)

Men….

 

Min lunch då? Som jag så fint förberedde redan igår kväll. Aaaaaaaaahhh.

 

 

 


Ny vecka, ny månad

Nu är jag inne i sjunde graviditetsmånaden. Nästan två tredjedelar har gått då det är 111 dagar kvar till beräknad födelse. Det är väl kanske inte så att jag glömmer att jag är gravid (lite svårt när man alltid har en fotboll som stoppar vissar rörelser och en krabat som lever rövare) men man får sådana där goa känslor ibland där det helt plötsligt kommer över en och man bara längtar och önskar att det kunde vara september redan nu. Det känns väldigt skönt att det är sommar som årstid. Nu väntar varma dagar och kvällar. Festligheter, frukostar och annan mat utomhus, grillning, semester mm. Det är skönt att det inte är en stor vargavinter mellan nu och BF.


v 25



67.2 kg


zzzznark

Om det är järnbrist eller något annat det har jag ingen aning om men trött har jag blivit. Igår la ja mig till och med och ZZZZnozzade en kvart mitt på dagen. Jag skall inte till barnmorskan förrän nästa vecka då vi ska mäta mage och annat bl a järnhalt.

Nu ska jag jobba zzzzz...


Gröt i hjärnan?

För en tid sedan kommenterade jag på en artikel angående gröt i hjärnan när man är gravid.

 

Jag har alltid varit lätt disträ och glömt saker här och var. Det har alltid varit så och jag har fått jobba runt det och komma på saker för att förenkla vardagen istället så som, lappar, alarm och en massa andra saker.

 

Jag har inte märkt en väsentlig skillnad sedan jag blev gravid men jag har ändå tänkt på det så jag ett antal gånger har glömt av ord och det har tagit timmar eller rent av dagar innan jag kommit på det.

 

Imorse tog det i alla fall priset. Jag förberedde en pastasallad till samtidigt som jag gjorde i ordning frukosten. Pasta salladen var klar och jag skulle bara hälla på lite salladskrydda. Utan att först reagera häller jag detta på min fil. Inte bara en gång och Ooooops utan en, två, tre, fyra jag vet inte hur många gånger som jag skakade burken ovanför filen. Åååååååh, detta orkar man ju inte med på morgonen.


Sjukgymnast

Det gick jättebra hos sjukgymnasten imorse. Hon tryckte och bände, klämde och kände. Det finns en irritation i vä del av bäcken men det är det för tillfället. Angående min lutning på ryggen så sa hon att det kan ha varit en låsning vilket sker ibland när bäckenet är i förändring. Hon hoppades och trodde att jag inte skulle behöva komma tillbaka och det är samma här kan jag lätt säga.

Anledningen till det är det ingen som vet. Det kan ha varit en mängd olika saker och säkert en kombination av både flygning och solstolssittning i fel ställning.

Jag har fått med mig en del övningar för nedre magmusklerna som gör att bäckenet får stöd. Gällande träningen så var det inga problem jag ska göra det som känns bra. Vila är bara en gammal skröna :) Så länge det inte gör ont så är det bra för kroppen. Hon sa det att svaga har det oftare svårare under graviditet och förlossning så styrka och uthållighet är det bara bra om man kan hålla uppe.

Nu nosar jag på sjunde månaden och två gympass i veckan verkar fungera jättebra. Självklart har jag lägre motstånd på allt men svettig blir man och härligt är det :)


Alien eller....????

Ha ha ha

Tvekade först om jag skulle dela med mig av denna fruktansvärda bild. Jag har sett att magplattorna "delat" på sig men att magmusklerna fortfarande fungerar. När jag hängde i våran chin-up stång så tog sig magen en mycket underlig form.

Jag ser ju bara uppifrån hur konstigt det ser ut, bad Freddan ta ett kort och detta är resultatet.




v 24



66.6 kg


Varm choklad och bebis i magen

När det är regnigt och ruggigt ute då är det verkligen som gjort för varm choklad.

Efter vi fikat frågade jag sambon.
-Vad har du i magen? Jag har varm choklad, skorpor och en bebis!

Det är ganska surrealistiskt egentligen. Att man kan ha en bebis I MAGEN är väldigt svårt att förstå. Man vet det men att kunna förstå det är en helt annan sak.




Nationaldagspaj

Eller kanske inte... Bara en anledning att få laga lite gott. Rabarber och Hallon smulpaj, Yummie, yummie!

Ett recept, ett par höftar av idéer och vips så är en sagolik paj född. Det var supergott.

Blanda Rabarber (skalade och skurna) och Hallon med 3/4 socker och en tsk vaniljsocker.
Gör en smuldeg på 2 dl mjöl, 1 dl havregryn, 3 msk socker, två tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 150 gram smör, lite vaniljsocker. Strö smuldegen över bäsblandningen. Låt stå i ugnen 25-35 min 175-200 grader.




Bebisklapp

Idag kände vi bebisen utanpå igen. Det är såååå häftigt. För ett tag sedan kände jag något hårdare när jag tryckte på magen. Freddan kände det också. Det måste va bebis, tänkte vi. Efter några sekunder flyttade den på sig. Igår kände vi den 3-4 ggr. Man kunde liksom "klappa" på huvudet eller rumpan eller vad det nu var :)

En smak av sommaren



En smoothie gjord på frusna hallon, mango och färska jordgubbar!


Härlig helg igen, igen och igen!

Jag vet inte hur många gånger jag har valt denna Rubrik jag vet i alla fall att jag hade kunna kunnat använda den betydligt fler gånger än vad jag har gjort. Nästan varje helg de senaste månaderna har bjudit på härliga, soliga morgnar.

Nu är det en vecka sedan jag vaknade med fruktansvärd värk och sen inte kunde leva mitt liv som jag själv ville utan blev såpass "handikappad" att jag var tvungen att välja och prioritera vad jag skulle klara av att göra. Usch och fy! Sakta men säkert sedan i onsdags har detta nu dragit sig tillbaka. Man uppskattar aldrig hur bra man mår förrän det har tagits ifrån en. Jag ska fortfarande gå till sjukgymnasten i veckan för att se vad jag ska göra om det händer igen. Hur jag kan träna för att underlätta etc etc.

Jag och sambon kunde till och med ta cyklarna igår istället för bilen. Vi åkte till mamma och hälsade på och det tog ändå en 35 min. Då cyklade vi inte racerfart utan lugnt och gick uppför backarna.

Såååå skönt att kunna göra vad man vill. Hos mamma blev det solning, grillning och Freddan och mammas sambo fixade hönsnätet till deras nya potatisland :)



Vilken underbar bullerbyvy. Ett rött hus med vita knutar under en lummande lund med en väldoftande syrenbuske bredvid. De har det verkligen fint :)

 


Svenska folkets födelsedag

Jag har själv inga planer på att direkt fira dagen. Vem vet jag kanske står och viftar med den blå-gula fanan och sjunger "Du gamla, du fria" nånstans i eftermiddag :

Tänkte i alla fall uppmärksamma denna dag och lägga in lite info om den.


År 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm. Den fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest på den dag som 90 år senare skulle bli Sveriges nationaldag.

Skansen grundare Artur Hazelius hade valt denna dag av två skäl. Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.


Samling och samförstånd


1916 konstituerades en styrelse för svenska flaggans dag som ville verka för en nationell samling kring flaggan. På så sätt blev den 6 juni officiellt den svenska flaggans dag. En dag av samling och samförstånd mellan alla svenskar, oberoende av politisk färg. Därför kan det ses som en helt naturligt utveckling när flaggdagen år 1983 blev vår officiella nationaldag.


Skötselråd

Jag har ju en del olika saker i min köks- och balkongträdgård och de flesta växter testar jag på att odla för första gången.

Här är en bra pdf från Blomsterlandet med skötselråd för många växter.

Växterna i kökslandet



Sockerärt, rädisa, morot och tomat.



Thaibasilika, basilika, dill, persilja, gräslök och paprika.



Just utflyttade tomater och en paprika.


Potatis

Jag har ju ingen trädgård (än) men har varit otroligt sugen på att odla potatis. Hittade just ett exempel på hur man kan odla i hink.

  • Använd en hink med hål i och fyll den med Planteringsjord 10 cm.
  • Lägg tre sättpotatis i en triangel på jorden.
  • Fyll på med jord så att potatisen täcks med 5-8 cm jord.
  • Ställ hinken ljust, gärna på balkong eller uteplats.
  • Håll jorden i hinken lätt fuktig.
  • Fyll på med mer jord när blasten börjar komma upp, och fyll på med mer i takt med att blasten växer.

Kan vara värt att testa...


Viktuppgång

Det var väl inte med ett glädjetjut som jag steg ned från vågen i eftermiddags, 66.5 kg. Det är alltså ungefär 8 kg plus. Det var inte länge sedan den var på 2 kg plus. Jag undrar om det är alla goa hotellfrukostar....

För två veckor sedan så insåg jag att det var sista gången som jag och sambon skulle väga lika mycket. Vågen stod på 63.7 kg för oss båda. Det är TVÅ veckor sedan....

Kvällens snacks har inget med viktuppgång att göra i och med att den troligtvis följs av lite chips och dip men oh så gott det smakar :) Lukten är det heller inget fel på, Yummie!


Souvenir

Vi köpte inga souvenirer ifrån Gran Canaria men en fin sak fick vi med oss. Ett babyplagg. Jag var inne på Benetton som hade rea :)

Ett typiskt spanskt babyplagg. Det är till en pojke men jag tycker att det lika väl passar till en liten flicka så jag slog till. Nu är det ju så att bebis kommer att födas på hösten så därför kommer det att behövas kompletteras med strumpbyxor, koftor och liknande men den var ju så söt.


Diskutera aldrig med en kvinna. Du klarar det inte!

Fick idag en härlig historia av en kompis :)

Polisen:
- Ni körde alldeles för fort!
 
Kvinnan:
- Oh,   jag förstår.
 
Polisen:
- Kan jag få se körkortet!
 
Kvinnan:
- Jag skulle gärna ge er det, men jag har inget.
 
Polisen:
- Har ni inget?
 
Kvinnan:
- Jag har förlorat det fyra gånger, för att ha kört onykter.
 
Polisen:
- Kan jag i stället få se registreringsbeviset!
 
Kvinnan:
- Tyvärr inte.
 
Polisen:
- Varför inte?
 
Kvinnan:
- Jag har stulit bilen.
 
Polisen:
- Stulit den?
 
Kvinnan:
- Jaa, och jag har dödat ägaren och styckat honom i bitar.
 
Polisen:
- Vad har ni gjort sa ni ?
 
Kvinnan:
- Delarna av honom ligger I plastpåsar I bagageutrymmet, ifall ni vill kolla.
 
Polisen tittar på kvinnan, backar långsamt därifrån, och ringer efter förstärkning.
Inom några minuter kommer ytterligare fem polisbilar,
och ett polisbefäl närmar sig med dragen pistol.
 
Polis 2:
- Kan ni gå ur bilen!
 
Kvinnan:
- Är det något problem?
 
Polis 2:
- Min kollega har sagt att ni har stulit den här bilen, och mördat ägaren.
 
Kvinnan:
- Mördat ägaren?
 
Polis 2:
- Ja, kan ni vara snäll och öppna bagageluckan!
 
Kvinnan öppnar luckan, men där finns inget.
 
Polis 2:
- Är det här er bil?
 
Kvinnan:
- Naturligtvis, här är registreringsbeviset.
 
Polisen är alldeles tyst.
 
Polis 2:
- Min kollega säger också att ni inte har något körkort.
Kvinnan gräver I handväskan,
tar upp sin plånbok, och räcker sedan över körkortet.
 
Polis 2:
- Jag måste medge att jag är konfunderad.
Min kollega har berättat att ni inte har något körkort,
inget registreringsbevis, att ni har stulit bilen, och mördat ägaren!
 
Kvinnan:
- Jaha, och snart påstår han väl att jag körde för fort också ? ? ? ._,___
 


Gravid i Kina

Pratade med en kollega idag som just börjat efter en lång tid i Kina. Hon berättade lite om hur det är att vara gravid i Kina och även vad som väntas efter det att man kommit hem.

Det är som man kan förvänta stora skillnader och jag skrattade gott åt en del som hon berättade. De tror bland annat att det inte är bra att ha åtsittande kläder när man är gravid. Det kan då trycka på fostret. Gravida går därför omkring stora skjortor som ser ut som tält eller klär sig i de supersnygga snickarbyxor som är så klassiskt. Helst ska de ha motiv av en liten björn eller liknande på magen. När barnet föds så är man på BB länge, ibland upp till en månad. Och det som väntar när man kommer hem är....

...svärmor. Det är nämligen tradition att svärmor/mor bor hos en i ca två år efter det att man fött. Inget illa ment till er berörda men jag skulle inte vilja ha vare sig min mor eller svärmor hos oss dygnet runt efter förlossningen och en bra tid framöver.

Min kollega hade även reagerat över att man aldrig såg några barn utomhus under vintern. Svaret hon fick när hon frågade var att det är ju kallt. Ja? tyckte hon, som jag tror att många med henne tycker.
-Ja, det är inte bra för barn att vistas ute när det är kallt :o

Kina, kina, kina. Men men vi kanske inte ska klandra dem. Får man bara en chans så gör man nog det mesta möjliga av både tiden på BB samt annan omsorg.


v 23


Foglossning…

… eller bäckensmärtor har troligtvis infunnit sig och det med besked. Pratade med barnmorskan idag och hon sa att det jag beskrev var typiska tecken på just foglossning. Det behöver inte ha kommit för att stanna men det är bäst att behandla så fort som möjligt. Det finns ingen medicin då det är ett hormon som påverkar bäckenet men det finns en del saker man kan göra och inte göra. Jag har bokat tid med sjukgymnast i nästa vecka.

 

I måndags blev det riktigt illa och jag kunde helt enkelt inte stå upprätt. Jag gick som quasimodo fast med puckeln där fram. Ryggen kunde inte rätas upp hur jag än försökte så slutade det med en ankstjärt och böjd rygg. Stackars Freddan com fick bära allt bagage…

 

Varken voltaren eller tigerbalsam rekommenderas när man är gravid men värktabletter kan man däremot ta så nu ligger det ett paket alvedon i väskan.

 

Jao, jao Hoppas inte det blir lika illa som för kusinen som använt sig av kryckor nu sista biten på hennes graviditet.

Nu har vi i alla fall kommit hem och det känns alltid bättre att vara på hemmaplan när allt inte är 100%. 

Ser fram emot en härlig sommar som verkar ha infunnit sig i göteborg under tiden vi varit borta. De och det "nya" jobbet gör att man går runt med ett leende oavsett smärta.


RSS 2.0