Pizzzzza!

Äntligen fick jag äta en pizza. I och med att jag inte fick äta ost så kändes det inte som någon idé att äta pizza heller. Det härliga va sambon som kom hem med pizzorna. Han lade ut pizzakartongerna och bestick på bordet och började därefter att sätta i sig sin pizza. Med gapande mun tittade jag på honom och frågade lite sarkastiskt -Har du glömt att vi har en son?

Där satt jag och ammade och nådde vare sig bord eller pizza. Med lite skamsen blick försedde han mig med den ena slicé'n efter den andra, Yummie!





Oliver fick ligga på bröstet :)


Ersättning eller inte...

Jag har läst en del bloggar om ersättning, flaska med mera. För oss har flaskan och ersättning varit guld värt. Amningen har fungerat OK från start men inte varit helt hundra. Pga såriga bröstvårtot och mjölkstockning så fick jag inte ut så mkt från början men gav mig f*n på att det skulle funka. Iom att Oliver, pga detta, inte fick i sig tillräckligt mycket så började vi med ersättningen. Dels som komplement efter varje amning och vid ett helt mål. När Stockningen släppt och Oliver blivit starkare tog vi bort kompletteringen men har nu fortsatt med ett mål ersättning.

Jag var lite skeptisk i början då jag var rädd för att han skulle krångla vid bröstet pga att han får i sig ersättningen lättare. Så blev det aldrig och självklart var prio ett att han skulle få i sig tillräckligt mycket mat. Idag så är jag jätteglad att vi har det. Fyra kvällar i rad så har Freddan gett ersättning vid 22.00-22.30. Jag har då gått och lagt mig. Oliver somnar gott efter ersättningen och sover från runt 23.00 till kl 03.00. Jag får alltså nästan 5 timmars sömn och Oliver sover också bra.

Den som känner att han "förlorar" på det har varit Freddan då han tycker att han kommer i säng sent inför arbetsdagen dagen efter. När han gav mat mitt i natten eller 23-00 då kunde jag förstå det men nu somnar han nästan vid samma tid som innan Oliver föddes. Jag tror att vi tjänar på det allihop. I och med att jag får mer och bättre sömn så är jag en helt annan människa på dagtid, jag orkar mer.

Tummen upp för ersättning :)



Efter att ha testat olika flaskor och nappar så har denna visat sig vara bäst. MAM anti-kolik med napp nummer 1.



Reaktion på mjölk dag 3

= NADA!!!!!

Så otroligt skönt. Hade tjejerna hemma igår kväll. Ju närmare klockan närmade sig den tiden då skriket började desto mer lyhörd blev jag på alla ljud och rörelser som Oliver gav ifrån sig. Han somnade hos ena väninnan men vaknade till när vi lade honom i vaggan. Där fetr var han gnällig av och till tills det att han fick flaskan vid 22 men inget ens i närheten av tisdagens "anfall".

Jag är så glad. Mest för att han inte har ont men även för att jag kan äta normal kost :)

Nu vågar jag inte ropa hej riktigt än men idag har jag dubblat dosen mjölk och hoppas på att allt blir lugnt idag igen.

Bye bye soya, Hello komjölk!


Hos BVC

Oliver har fortsatt att spy i samband med matning. På barnakuten gjorde vi ultraljud på magmunnen som visade sig vara OK trots detta tror BM att det kan ha med det att göra. Hon sa att man kan operera för att få bukt med det men att detta endast görs om bebisen inte ökar i vikt. Oliver ökar i vikt men inte så mycket som han ska. Det är ju otroligt svårt att få honom att öka om han inte behåller det han får. De har som mått att bebisarna ska öka 250 g i veckan, Oliver hade lagt på sig 130 g sen förra veckan. Han har gått upp 300 g sedan födseln. Om han inte slutar spy så ska vi testa flytande Gaviscon :O

Efter mjölkstockningen så har det blivit kvar en kula stor som en vinddruva. Jag har använt nässpray för att bättra på utdrivningen av mjölk samt masserat i samband med amning men kulan är fortfarande kvar. BM undrade om jag haft den tidigare alltså innan graviditeten men det tror jag inte. Jag märkte ju den i samband med mjölkstockningen. Om den inte försvunnit inom en vecka eller två så vill hon att ja ska göra mammografi.

Det ena efter det andra....


Reaktion på mjölk

I måndags hade jag en skvätt mjölk i kaffet. Oliver reagerade inte nämnvärt. Igår ökade jag dosen mjölk med 1/2 dl, dvs en skvätt i kaffet och 1/2 dl ren mjölk (på fm). Dagen var jättebra men igår på kvöllen vid 19.30 kom det tröstlösa skriket. I början kunde bröstet få honom att tystna. Vi trodde då att han skrek pga att han var hungrig men tji fick vi. Efter amning var han dåsig ett par minuter och sen satte det igång igen. Han var fullkomligt skogstokig och blev lugn först vid 22.30 när Freddan gav ersättning. Han sov sedan bra under natten och idag har han endast varit normalt gnällig.

Idag har jag druckit samma mängd mjölk som igår och har inte märkt något än (kl 16,00). Håller tummarna för att vi inte får repris på gårdagen.


Mammas lille rumpnisse

Efter att ha somnat i selen zuzzade han så sött på magen. Med full översyn från hökmorsan låg han så i över en timma. Han flyttade till och med huvudet från höger till vänster under tiden han sov.


Soygurt?

Konstigt namn men gott gotti gott gott!

Carlshamns mjölkfria alternativ till yoghurt är baserad på sojabönor.

Idag är sista dagen innan jag ska introducera mjölk i kosten igen. Majoriteten av de produkter som jag hittills har provat har varit goda men de är generellt sett lite dyrare alternativ till de som innehåller mjölk. Om detta blir vardagen framöver eller i alla fall under tiden då jag ammar så kommer det att fungera bra men jag hoppas innerligt att Oliver kommer må bra även när jag börjar äta mjölk igen.

 


Fika

Idag hade vi finbesök av Charlie och hans mamma (Min väninna och hennes 8 månaders) . Ett riktigt vuxen besök :) En massa bebis snack men även annat som gör att man känner sig som annat än en trött nerspydd mjölkkossa. Sonen sov mest hela tiden och när han vaknade så var det nästan dags för dem att packa ihop. 

Det är lite svårt med det här med baciller och hur man ska göra när de är så små. Charlie har varit förkyld i ca en vecka. Han har inte haft temp på ett par dagar och jag ansåg att det var OK för dem att komma över på en fika. Man har ju verkligen noll koll egentligen. Camilla hade hört  både det ena och det andra angående smittorisk. Jag gick på sunt förnuft och kände att om vi inte "kladdar" på dem och dem inte "kladdar" på oss så minimerar vi risken för smitta. Blir Oliver sjuk nu så sparkar jag nog mig själv där bak men förhoppningsvis och troligtvis så händer inte det.

 




Två bra dagar

Både idag och igår har sonen varit mycket nöjd och så hans mamma :) 

Igår var Freddan ensam med honom för första gången. Jag var med systern på gymnasiemässa. Han sov nästan hela tiden och var redo för mat när jag kom hem tre timmar senare. Natten till idag sov han mellan två och tre timmar i taget. Tänk om det kunde ha varit så här när Freddan var på sjukan. Men men, jag är glad för det jag får och det är bara så härligt när det går åt rätt håll och man kan se en positiv utveckling.


Dagens mjölkfria...

Alpro soya yoghurt blåbär! Hur go som helst. Smakar dock mer som en kräm än yoghurt.


Lax, spenatstuvning och potatismos

Kosten har ju fått läggas om totalt sedan jag var tvungen att ta bort all mat innehållande komjölk. Idag gjorde jag Lax, spenatstuvning och potatismos. Det blev väldigt gott trots att ja inte hade varken grädde, mjölk eller smör.

Varje dag har jag testat nya mjölfria produkter, en del smakar play-do medan andra är helt ätbara. Till moset idag hade jag Rice Dream och Milda flytande margarin. Till stuvningen hade jag Oatly imat. Helt OK!




Så liten men ändå bestämmer han så mycket

Snart är Oliver tre veckor gammal. Det är otroligt hur han kan styra och ställa med sin mamma och pappa som bara följer hans minsta vink. Idag har ja haft en igel på mig. Otaliga gånger har ja försökt lägga honom ifrån mig men oavsett hur länge han sovit, var han somnade eller vart jag lägger honom så tar det bara ett par minuter innan han vaknar.

Kan det bli värre...?

Är jag så dum och ställer frågan så kommer det väl att visa sig att det kan det...!
Men man undrar ju ibland.

Visst var jag medveten om att min värld skulle ställas på ända den dagen som vår bebis skulle komma till världen, men det här...?

Först så var det ju lillemans lungor på BB. En massa prover togs och han röntgades för att utesluta infektioner mm. Allt visade sig vara OK men det var väldigt jobbiga timmar innan vi fick svar. Han fortsatte "flämta" och spy upp slem så vi var oroliga att han tillsut skulle kvävas av sina spyor. Väl hemma började vi vänja oss vid att det som just blivit rutin snabbt ändrades. Min bröstvårtor blev värre för var dag tills de tillslut var två sår. Lilleman skrek och skrek  troligtvis för att han var hungrig och inte fick mat. På detta kommer mjölkstockning och feber. Yippie! Så pigg och alert, NOT!

I måndags kväll började Freddan att få magkramp. Detta eskalerade under kvällen och vid midnatt ber han mig att ringa 112. Sagt och gjort, en stund senare kommer tre ambulansmän. de tar med sig Freddan kvar står ja och lilleman i hallen...

En lång natt väntade. Just denna natt valdehan att sova 1 h. Han skrek och skrek och jag vandrade runt runt i lägenheten.

Natt blir till  morgon som blir tillf förmiddag fortfatande inte mer sömn. Tar mig ner till BVC för att be om nån form av hjälp. Får reda på att jag bör inte äta nån mat som innehåller mjölk, detta för att utesluta att det är därför han skriker.

Allt blev bara för mycket. Helt ensam, orolig för Freddan, lilleman skriker, jag har inte nog med mat för honom, brösten gör ont, jag kan inte få i mig mat då jag inte har nåt hemma (kan inte tänka riktigt klart)...

Syrran tog honom på en promenad så jag fick vila. Hon köpte mjölkfritt smör och mjölk. Tack!!!

Mamma kom med mat på kvällen. Tack!!!

På onsdagen var jag hos arbetsterapeuten för att kolla på handlederna. Kompisen körde mig. Tack!!!
Fick ortos till vänster och en annan grej till höger. Nu ska handlederna vila. Jag ska helst inte göra någonting. Lätt med sambon på sjukan och en bebis som bara skriker om han inte ligger i famnen.

På torsdag hade lilleman fortfarande inte gått upp i vikt. Pga kaskadspy och annat tyckte BM att vi skulle åka till barnakuten. Sagt och gjort mamma körde oss dit. Tack!!! Vill inte sätta mig bakom ratten då jag anser mig vara trafikfara pga för lite sömn och annat smått och gott. På akuten kollade de ultraljud på magen, tog blodprov och urinprov. Allt var normalt.

Daddy´s home!!! Igår fredag kom äntligen Freddan hem. Nu hoppas jag att saker lugnar ner sig och att vi kan vänja oss vid ett vanligt liv med bebis.

Tack alla som ställt upp och visat att ni brytt er. Det har varit svårt att svara på sms och samtal då det hela tiden varit nåt på gång.


Sömnigt rus....

Man går omkring dag efter dag i ett tillstånd som kan liknas vid ett sömnigt rus. Vi har märkt en stor skillnad även om de bara kan sammanfattas i "fem-minutare". Gossen börjar bli bättre på att äta från bröstet, han är mindre gul och kan vara vaken utan att skrika i ett par minuter. Bröstvårtorna börjar så smått att läka, stockningen börjar ge med sig och jag har varit feberfri hela dagen :) första dagen sedan i söndags.

Tyvärr är handlederna dem enda som inte går åt rätt håll. Imorgon ska jag försöka få tag i en arbetsterapeut som troligen kan fixa handskenor eller liknande. Det sliter gott på lederna när man bär runt på han hela tiden också. Bävar lite inför de dagar då Freddan börjar jobba. Vi har fått låna en Babybjörn från BVC som jag ska testa inom kort.

Trots vetskapen om att ambitionsnivån är högre än vad som är möjligt ibland så hoppas jag att vi kan komma iväg till en babyaffär imorgon och inhandla babysitter och Babygym. Jag vill ta vara på "fem-minutarna" och hoppas att de kan bli längre om han kan aktivera sig lite.

Amningskudden har funkat ganska bra. Ibland fyller den även funktionen som babyhållare :)




Bristningar?

Hade klarat mig hela graviditeten igenom och var så glad att jag inte sett skymten av bristningar och sen VIPS!!! så var de där, bara så där.

Små strimmor under naveln. Hur gick detta till???

Sikta mot stjärnorna...

... och nå gräsrötterna!

Min ambition håller ungefär den nivån och verkligheten är en helt annan. Jag tror och hoppas varje dag att jag ska få ork och motivation att skriva ner vad som hänt och vad som sker för att sen kunna fortsätta blogga som tidigare. Inser mina begränsningar och börjar härmed bara att skriva så får vi se vad som händer.

Idag har vi haft BVC på besök. Jag tror att vi måste ha den mest underbara BM. Hon gör allt och lite till får att få saker ratt funka. Vi skulle till exempel låna en bärsele från dem. Då ringer hon efter stängningsdags en fredag kväll och meddelar att hon har varit och hämtat den utsånade bärselen och kommer förbi oss med den nu om det passar... Hon har visat ett otroligt stöd och ring och följt upp vår progress nu när lilleman har varit dålig på att äta. Vi har fått hennes mobilnummer och varje gång vi skiljs åt eller lägger på telefonen så säger hon att vi kan ringa när som helst oavsett dag eller tid. Kan hon inte svara så gör hon inte det.

Åh va härligt det känns att ha en sådan BM.

Vi har på grund av olika anledningar haft det lite jobbigt ett tag. Lite sömn, en massa skrik bla bla bla. Ja så är det med bebisar  kan man ju tycka men riktigt så ska det inte behöva vara. Vi har fått verktygen av BM och Freddan är hemma 5 hela dagar till så förhoppningsvis så ska detta ha fixat till sig tills dess.



Snart på banan igen!



Nu skall jag strax komma igång med bloggandet och även börja gå igenom mina e-mail. Kraften har varit långt borta och sonen är prio ett. Jag hoppas på att kunna skriva om förlossning samt lägga upp bilder på honom inom kort.

Tack för gratulationer :)

RSS 2.0