Viktnedgång och gym

Först var jag i Stockholm och sen blev jag förkyld. Därefter har jag inte kommit iväg till gymmet, Aaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrggggghhhhhhhhhhh!!!!

ja ja ja

Det kommer.

Jag har försökt få in längre hurtigare promenader istället. Det blir ju lite svårt att få upp motivationen när mörkret fallit på och man själv ska ta sig iväg. Jag längtar tills det att jag kan gå ut och springa. Nu är Oliver fem månader och det rekommenderas att man ska vänta sex månader så snart är det dags :)


Tips och råd

Det är kanon att ha en mammagrupp där man kan bolla olika saker. Det har även varit nyttigt att ha bloggen och följa ándras bloggar då man har kunnat dra nytta av andras erfarenheter. Som mamma för första gången så är man ju helt ovan inom de flesta områden. Jag har även fått med mig en mängd bra tips  som sparat både pengar, tid och ork.

Nu sist pratade vi om dessa barnmatsburkar som aldrig går att stänga. En mamma berättade då att det fanns lock speciellt för burkar. De ser ut som små blommor. Åh va bra tänkte jag och tog mig till första bästa barnbutik och inhandlade ett par stycken :)

Den som aldrig frågar får inget veta...


Bokrean, även poppis bland de minsta

Hittade en orange prasselbok på bokrean. Den är väldigt poppis. Oliver blir nästan agressivt exalterad när han leker med den.


Vill inte tänka på det...

...men kan inte låta bli. Idag hade vi turen att vår son är välbehållen.

Varje morgon så sitter Oliver i sin babysitter, bumbo eller ligger i gymmet nånstan på golvet mellan bordet och tv:n. Imorse när vi var i köket och åt frukost så brakade det till utav bara h****te i vardagsrummet. Jag rusar ut för att kolla vad det var och då ser jag vår cognacsflaska i tusen och åter tusen bitar på golvet och det ligger vätska över en stor del av golvet. Hur i helvete har detta gått till? Är det första jag tänker och sen inser jag hur det kunde ha gått, hade vi inte suttit i köket vid detta tillfälle....

Fy fan alltså. Jag ryser varje gång tanken slår mig. Hade flaskan inte hamnat på Oliver så hade han i alla fall fått rediga skador av allt glassplitter. Vi hittade till och med glas under soffan.

Troligtvis hände det pga att vi spelade Kinect igår och att flaskan rört sig mot kanten av vibrationerna. Ovanför tv:n har vi en hylla där samtliga spritflaskor står.

Antingen är det så eller så är det nykteristspöket som ger sig till känna. 

Åh tack gode någon att min älskade lille son inte var där.

Imorgon åker vi och köper ett vitrinskåp. Hela mattan är fylld av glassplitter så det får bli en ny sådan också.


Strumpor

Vill tipsa om strumpor för en god sak.

Det är ett strumprojekt för Thailändska barn i slummen. Titta in hos Towe för mer info.


Man tager vad man haver (igen)!

Var hos morfar häromdagen. Promenerade dit och hade varken med babysitter eller stol. Och vad gör man med en beis som skall sysselsättas men som man inte orkar hålla hela tiden?

Jo man "gör" ett babygym!



Under stol och med en av sina mostrar :)

Museum

Då var det dags för lite finkultur a la bebe.

Idag väntar Röhsska museet och barnvagnsvisning.

PLAY
Child Culture Design på Högskolan för Design och Konsthantverk presenterar en
interaktiv utställning som har tagit sin utgångspunkt i Barnkonventionens artiklar.
En sinnlig upplevelse för barn och vuxna.

Ikväll ska gossen på femmånaders kontroll med vaccination. Buhu!
Valde kl 17.45 så att Freddan kan hoppa in och vara stöd för Oliver.

Ha´t bra i den fin fina vårsolen :)


Nya färdigheter



Oliver har börjat sträcka sig efter grejer på skötbordet. Det är lite svårare att byta när allt annat är sååå intressant. Han har även börjat göra antydningar till att vilja sitta upp. Han liksom drar upp huvudet och fötterna samtidigt medan ryggen vilar. Detta sker varje gång han ligger ner. Snart blir det sexpack på den magen om han inte slutar :P



Iom att han hela tiden vill sitta upp så satte jag honom i babygymmet istället för att ha honom liggande i det. Funkade oss jättebra :)


Pekbok



Lånade ett par böcker på biblioteket häromdagen. Trodde inte att han skulle tycke att det var särskilt roligt då han är lite liten. Tji fick jag. Första pekboken var jättepopulär. Ibland används den som tuggsak men den studeras också och det är kul att se Olivers miner när han tittar på de olika sidorna med en massa färg och form.


Äta hakklapp/förkläde

Det är liiiite svårt att mata Oliver när han ska äta upp sitt "förkläde". Det blev ohållbart och slutade med att jag tog av det och lät det bli hur kladdigt som helst istället. Oliver går ju att bada och kläderna kan vi ju tvätta.


Scones

Bjöd systern på lite scones imorse. Lätt och snabblagat :) Ofta har man ju alla dessa ingredienser i skafferiet.



Klassiska scones

Receptet är för 4 personer men jag tog bara halva satsen till oss två och det var mer än nog.

  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!


Babyplask

Nu var det en månad sedan vi plaskade sist. Allt detta stök och organisation för ca 20 min i vattnet. Vi lämnade hemmet vid ett och var hemma vid fyra. Det är tur att han tycker det är så kul annars kanske vi lagt det på hyllan. Även denna gång klarade vi det utan skrik och panik. Han satt till och med hos en annan mamma medan jag sprang upp och hämtade kameran.



Veg wok




Denna thaiwok tar lika lång tid att göra som det tar att koka riset.

Fräs vitlök i olja, lägg i champinjoner & blomkål som tar lite längre tid. Häll på fish sauce, ostronsås, soja och ett par droppar sesamolja. Tillsätt lite vatten för att få det lite såsigt. Lägg i paprika och purjolök som har kortare tillagningstid. Avsluta med en nypa nötter.

Klart!


-12,5 c och måndag

En ny vecka med nya utmaningar. Denna vecka har mycket att bjuda på. Bebisplask idag, barnvakt till Oliver imorgon när jag ska på än så länge hemligt möte då utgången är oklar. Femmånaderskontroll med vaccination väntar senare i veckan samt en mycket efterlängtad mammaträff. Stockholm och Helsingborg mm har hållt oss borta från mammaträffarna så det är 3-4 veckor sen sist.

Nu stundar inga mer resor eller annat så en vanlig rutinvardag väntar. Men man kan aldrig vara säker då de senaste har varit spontana och bestämts i farten.



No no no inte mera!
;)


Helsingborg



I tordags så packade vi väskorna och drog iväg på mini vacation. Olivers farmor fyllde 60 och firade detta med en väninna i Helsingborg. Vi hade bestämt att överraska, vilket vi gjorde :) Hon hade inte misstänkt någonting. Hennes min när hon kom in i hotelllobbyn var klockren. Man såg liksom hur hjärnan försökte få ihop tid, rum och passa in oss där. Hi hi alltid kul!



Ebbas fik är ett måste när man är i Helsinborg, ett café i genuin 50-tals stil.



Oliver fick en ny mössa, mammas lilla star :).

På väg hem blev det napp & snuttefilt. Man blir trött av all sightseeing.


Restaurang Smakis



Idag gjorde jag katrinplommonpuré, majspuré, palsternackspuré och morotspuré. Allt på en gång när mixern ändå var framme.

Han smakade på majspurén vilket var en kanongrej men gör troligen inte detta igen. En halv påse fryst majs blev till den portion som syns ovan. Vi fyllde dessutom ut med grötpulver för att det blev väldigt vattnigt annars. Enl receptet från BVC så skulle man trycka ut den kokta majsen genom en sil för att undvika de svårsvalda skalbitarna.

Nä ska han ha majs som puré så köper jag hellre en färdig burk. Vi får se imorgon vad han tycker om resterande puréer.



Pappa matade och maten hamnade lite överallt :P


Mini vacation

Kan inte skriva nåt om vart vi ska då det är en överraskning och personen som skall överraskas kanske läser på bloggen. Men hotell, middag och annat gött väntas :)

En duktig moster

Trots xbox, dator & mobiler så har lillmoster haft tid över för Oliver. Hon har matat och badat, lekt, tröstat, vyssjat och klätt mm.

En bra barnvakt i frantiden :)






Dagens ungdom

Dessa barn/ungdomar, va ska det bli av dem?

Ha ha ha!

Kommer vi som fött barn på 2010- talet kasta ut ungarna i ur och skur för att de inte ska bli som curlingbarnen och de därefter som lever för sina datorer mm?

Min lillasyster som är tio år har varit som besatt av digitala spel under tiden hon varit hos oss. Först var det xbox sen var det några spel på datorn och satt hon inte på det ena eller andra stället så hade hon en mobil eller Freddans Iphone i handen.

-Kan du inte göra nåt annat än att spela frågade jag.
-Som vad då? Undrade hon...
...och jag likaså. Ja va gjorde man förr???

Hon är ensambarn (iom att det är så stor ålderskillnad på oss) och det är därmed mycket tid för ensamlekar och jag antar att det då är kul att spela dator mm. Men hon berättade även att när hon umgås med sina kompisar så sitter de framför datorn. Hennes kompis har tre datorer och ibland spelar de på varsin när de "leker" tillsammans.


Jätteglad!!!

Något riktigt kul har hänt idag. Går inte in på vad än. Uppdaterar nästa vecka när jag vet mer :)

Iom sportlovet så har jag min minsta syster här i ett par dagar. Imorse så blev jag inte väckt av Oliver utan när han för en gång skull sover då kommer hon in kl 7,30 och undrar när vi ska gå upp. Hon e la för go :).

-Vi går upp när han vaknar väck honom inte. Gå och försök sova eller titta på tv eller nåt, säger jag JÄTTETRÖTT!!!

Är det inte den ena så är det den andra.

På dagen hade vi besök av den hurtigaste farfarn. Bröd och bullar mumsade vi på samtidigt som vi tittade på gamla fotografier.


Avokado smakis

<<<Gårdagens smakis>>>



Här försökte jag själv äta samtidigt men det gick inte så bra.
Han blir vansinnig om det inte går i den takten som han vill.
Gimme, gimme, gimme var det några som sjöng.

Lillasyster var grymt skeptisk till den gröna färgen. -Har du själv smakat på de eller? (Hon är 10 år).

Han tyckte om det även om det fick ätas i två omgångar. Vi testar idag igen.


Det går i rött!



Jag fick en blomstergrej när Freddan kom från jobbet :)

Jag hade köpt ett litet hjärta som man kunde sätta ett foto i. Samma typ av grej som finns runt jul fast istället för snö så var det hjärtan i som flög omkring när man skakade på den. Chokladhjärtan som är en av hans favvisar åkte också ner i presentpåsen.

Åååååh va gulligt :P

Enligt Svenska Traditioner, Bonnier stora lexikon så introducerades Alla hjärtans dag 1956 av Nordiska Kompaniet.
Visst är det ett kommersiellt jippo men vem tackar väl nej till lite blomster och en puss extra?

Kul historisk förklaring från National Encyklopedin här

Alla hjärtans dag bullar




Tog idén från lussebullarna som jag gjorde i december och använde till en vetebrödsats. Jag gjorde fyllning av marsancreme och kanel- och sockercreme.

De blev toppen!


Jag kan själv

Njeee jag tror inte att Oliver fyra månader kan själv även om han tycks tro det :)

Det går jättebra med smakisarna.

Hittills har vi prövat:
Katrinplommonpuré
Potatis- och majspuré
Havregröt
Jordärtskockspuré
Potatis- och morotpuré
Banan

När vi skulle äta gröt så sträckte Oliver sig efter skeden hela tiden. Det blev svårt att mata så jag gav honom en egen sked. Åh va nöjd han blev och det gick lite lättare att mata. Sen är det ju att han inte riktigt vet hur man gör med en sked mer än att den ska in i munnen. Tyvärr valde han fel sida ibland och tryckte den lite långt ner i halsen tills jag stoppade honom. Vilken tur att mamsen var med :)

 


Dagens bästa!

Citat från Sally:

Man ska aldrig bromsa i en uppförsbacke!

Så sant så sant ha ha ha!


O och hans nye vän J

Här är vi!

Riktigt så här illa var det inte. Mamsen skulle bara hitta rätt kamerainställning.



Så där ja nu blev det lite bättre :)






Oliver har fortfarande inte visat något direkt intresse för andra bebisar/små barn. Med J så var det lite annorlunda. J var otroligt försiktig och varsam med O, som om han förstod att han var liten och ömtålig. Om det var detta som gjorde att de gick så bra ihop det vet jag inte men O hade kul.

J som är lite större än O blev lite bebis igen :) Babysittern var kul igen, han ville sitta i knät och gjorde lite sympatignäll här och var.

J ska snart bli storebror och visade ypperligga färdigheter på vilken bra storebror han kommer att bli. T ex hämtade han en gosig toffel till O att leka med istället för den hårda bilen som han själv hade. Som hejdå på Flygplatsen fick O en klapp på kinden av J.





Att flyga med en bebis



Det gick, som jag tidigare nämnt, långt över förväntan att flyga med Oliver. Han är nu fyra månader lite drygt och det är en otroligt tacksam ålder att ha och göra med. Han har ingen direkt vilja än men är tillräckligt med för att kunna leka och det går avstyra gnäll etc.

Malmö aviation hade väldigt bra service och förutom att Oliver åkte gratis så fick jag ta med vagnen utan extra kostnad och jag fick tom ta med 10 kg extra för Olivers grejer. Efter att jag checkat in bagage och vagn så hade jag Oliver i babybjörnselen och endast skötväskan som handbagage.

Vid säkerhetskonrollen var de inte noga med mängden vätska jag hade med mig. Jag hade 90 ml ersättning men kunde lätt haft med mer. De ville att jag skulle smaka på innehållet för att visa att det var drickbart och inte nåt annat.

Vid start hade jag planerat att Oliver skulle äta då suget minimerar risken för att det ska slå lock. Pga av försening så hade 90 ml tagit slut vid start men det gick jättebra ändå. BVC sköterskan rekommenderade att han skulle sitta upp vilket han gjorde och reagerade lite på tryckskillnaden men inte mer än det. Han somnade strax efter start och sov tills det att vi landade. Jag tror att bullret och den ständiga rörelsen var lite sövande.

Allt som allt gick det kanon bra, synd bara att Brommas gate låg en halvmil från där som flygplanet landade. Det var tur att det inte ösregnade. :)


Kläder

Fick ärva en massa kul kläder av kompisen i Stockholm. :)








Vi är tillbaka i Götet...

...med nöd och näppe!

På grund av oväder stängde Landvetter igår och vi var tvugna att landa på Säve efter en timmas cirkulerande. Sammanlagt satt vi på planet i över tre timmar istället för en knapp timme som det skulle ha varit. Skönt att man har en sån underbar unge som charmade samtliga (även mig). Jag brydde mig mindre om förseningar och annat och var mer glad att både upp och ner resan gick långt över förväntan.

Vi valde tydligen rätt dag att åka hem också. Idag är det snökaos i Storstaden. Skolor är stängda, bussar och flyg inställda och folk rekommenderas att stanna hemma.

DN 2011-02-11




Stora Essingen i Stockholm i onsdags. (Kolla gubben på isen.)


I Sthlm

Blogg time-out. Återkommer efter Sthlm.

Gnällig bebis

Är det bara för att vi ska åka idag som han är extra gnällig? Han gnäller när han badar, i vagnen, i gymmet, i babysittern, hos mig, när han ska äta, när han ska sova....

Va e grejen?

Det blir liksom lite svårt att få gjort allt innan vi ska åka. Hoppas nu bara att han är lugn på flyget. Undrar lite hur jag ska lösa maten för honom i em. NAN 2 som är färdigblandad innehåller 200 ml och man får bara ha med sig 100 ml. Det finns ju inte heller en enda flaska där det max är 100 ml i. Jag tar med två flaskor, en med kokat varmt vatten 100 ml och en med kokat kallt vatten 100 ml och blandar när han blir hungrig för då slipper jag micro. Hoppas nu bara att de inte ber mig hälla ut det.

Packar



Jaha och hur packar man för en bebis???
Jag vill inte ta med för mycket då det är tungt att bära på bebis och allt annat. Samtidigt så kan jag ju inte stå där utan kläder när vi haft en massa spyande mm. Var och köpte fler dreggellappar igår som jag hoppas kunna minska det eviga bytet av kläder.


Helgen...

Har sprungit iväg i rasande takt. Inledde denna med en myskväll med ost, vin och mörk choklad.

På lördagen kom vi båda iväg till gymmet samtidigt. Min syster tog en långpromenix med Ollie. Vi har inte tränat tillsammans sedan innan jag slutade träna under graviditeten. Där stod vi och gjorde plankan och annat kul medan vi planerade middag och Olivers klädsel till kalaset vi skulle på. Tiderna förändras...

Olivers skepsism mot främlingar verkade ha gått över när vi var på kompisens ett-årskalas. Han var precis som vanligt trots att han satt i för honom främmande famnar. Kvällen spenderades hos våra kompisar och finaste killen var även här helt ok med nya människor.

Idag, söndag, har vi varit och shoppat lite inför resan. På em hade vi svärmor och syster på middag. Att det är måndag imorgon och man kanske skulle känt sig lite utvilad efter helgen är ju bara en önsketanke. Men vad gör det för imorgon väntar STOCKHOLM! Yippie!!!!


Oliver?

babies
Ha ha ha

Är detta Oliver som lite äldre? Ser ut som Amy Diamond ungefär.


Stora killen

Smakis nummer två, havregröt, var mer uppskattad. Trött, gnällig och hungrig var inte bästa förutsättningen men jag missade smakis igår och ville inte hoppa över två dagar i rad. Trots ovanstående smaskade han i sig sin smakportion utan några problem och gnället slutade :)

Och stora killen, är mer än bildligt...

Kollade anteckningar från tiden då Freddan var bebis. I maj 1980 vägde Freddan 20 g mer än Vad Oliver gör nu och var 1 cm längre. Ok kankse inget konstigt med det men om man adderar att Freddan också är född i september så blir det en väldans skillnad. Oliver är alltså nästan lika stor nu vid fyramånaders ålder som Freddan var när han var åtta månader.

Måste hem till mamma och kolla på hennes anteckningar från tiden då jag var bebis. Jag vet att hon sagt att jag var liten...

Vem han brås på är oklart :)

Blixtblogg

Busy, busy, busy!

Idag väntar mammaträff med lunch och shopping :)

Smakis

Igår testade vi lite jordärtskockspuré. (Försök säga det vettja :))

Det blev ett par kvällningar men han fortsatte att vara glad och öppnade munnen när skeden närmade sig.

Kör detta idag igen så får vi se vad det blir sen. Det ska ju trots allt vara lösande för magen. BVC ville att vi skulle börja med gröten så fort som möjligt för att introducera gluten tidigt.

Har vinden vänt?

Idag för första gången har vågen visat mindre än tidigare. Det är inte stor skillnad men det är åtminstonde inte på plussidan. Yippi!

Nu har jag lagt till mått för att kunna följa kroppens förändringar post-graviditet. Hade varit kul om man hade tagit bystmåttet innan jag slutade amma...

Mått
Arm 30 cm
Byst 90 cm
Midja 77 cm
Vid naveln 93 cm
Rumpa 101 cm
Lår 50,5 cm
Vad 33 cm


Lekkamrat!

Idag fick vi besök av två av Olivers kompisar och deras mammor. Kaffe och kanelbulle njöts medan de små fick "leka".

När lekdejten var över gick vi tillsammans ner till öppna förskolan. Det var bebistid och sång. Den ena efter den andra betades av och nu får man börja putsa upp minnet av Lille katt, Nippertippan och många andra.


 

Fyramånaderskontroll

Killen växer så det knakar igen :) 3 cm på tre veckor och ca 700 g. Gött e det!

2011-02-01       2011-01-13      
Längd 67 cm        Längd 64 cm      
Vikt 7620 g          Vikt 6960 g        
Huvud 41,5 cm     Huvud 40,5 cm  

Ha ha, BVC sköterskan påpekade att skulle han sticka iväg viktmässigt så är det bara att minska mängden fett som vi tillsätter framöver. Det trodde man inte i början när vi kämpade så för att få han att öka i vikt.


BVC

Idag är det dags för fyramånaderskontroll. Ska bli spännande att se hur lång han har blivit. Känns som om han ökat mer på längden än i vikt sedan sist.

Efter BVC tar vi en trip till öppna förskolan. Vet inte hur mycket Oliver får ut av att vara där just nu när han är så liten men det är i alla fall en väldans massa nya intryck och framförallt miljöombyte.



Vilken melodi har svenska bäbisar?

"En fransk bäbis låter si. En tysk låter så. Hur låter en svensk? Forskare är i färd med att ta reda på detta."

Läs hela artikeln här


RSS 2.0