Pojke eller flicka? Fakta vs Myt

Hittade en rolig artikel på Aftonbladet - Wendela http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article7034742.ab

Myterna om hur man kan förutspå könet på en ofödd bebis är många.

”Din mage syns inte bakifrån så det är en pojke.”

Den som varit gravid vet att det är ett evigt gissande om könet.

Nu har tidningen New Scientist försökt ta reda på om det finns någon som helst sanning i myterna.

Morgonillamående = pojke

Tydligen ligger det viss sanning i motsatsen. Gravida kvinnor som lider av allvarligt illamående väntar oftare flickor. Det fann man 1999 vid en svensk studie som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet. Bland över 8 000 gravida kvinnor som vänt sig till vården på grund av illamående födde bara 44,3 procent pojkar. Detta kan jämföras med att 51,4 procent av de födda barnen är pojkar.

Enligt forskarna kan en förklaring vara ett hormon, human chorionic gonadotropin, som finns i högre halter hos den som väntar en flicka.

 

Snabbare hjärtljud hos flickor

På mödravården lyssnar och antecknar barnmorskan hur många slag per minut fostrets hjärta slår.

Här kan också barnets kön avslöjas. Snabbare slag – över 140 per minut – betyder att barnet är en flicka. Slår det långsammare än 140 är det således en pojke.

Men enligt New Scientist finns en studie som pekar på att flickors hjärtljud i genomsnitt är 151,7 slag per minut och pojkars 154,9.

I det fallet hade forskare jämfört hjärtljud från 477 foster före vecka 14. Hjärtslagens hastighet förändras nämligen med tiden.

Däremot – skriver New Scientist – att flickbebisars hjärtan slår snabbare under själva förlossningen.

 

Konstiga matnojor = pojke

Det finns enligt New Scientist inget som stöder eller motsäger den här myten.

Däremot fann man på sjukhuset i Boston, USA, att kvinnor som väntade pojkar verkar ha större aptit. Dock var inte bevisen så överväldigande att det kan sägas förutsäga barnets kön.

 

Kvinnlig intuition

När universitetet i Tuscon, Arizona, USA, bad 108 gravida kvinnor förutsäga könet på barnet, sa sig 75 procent känna på sig om det var en pojke eller flicka. Av dem gissade 60 procent rätt.

Forskarna plockade bort de kvinnor som hade en stark önskan om det ena eller andra könet. Och då hade plötsligt 71 procent av kvinnorna rätt.

 

Magens form avslöjar könet

Basket- eller fotbollsmagen brukar påstås dölja en pojke, medan magen som brer ut sig och syns bakifrån är tecken på att barnet är en flicka.

Men även detta är tydligen en skröna. Åtminstone enligt amerikanske forskare som undersökt bland annat basketbollfenomenet och kommit fram till att det är nonsens. Gravidmagens form skiftar – men hänger i alla fall inte ihop med fostrets kön.

 

Gammalt talesätt versus intuition

Samma forskare som studerade vad gravidmagens form kunde berättta om kön, konstaterade också att kvinnor i allmänhet är dåliga på att förutsäga könet på det väntade barnet.

Högutbildade kvinnor gissade av någon anledning oftare rätt än lågutbildade.

Och kvinnor som gick på känsla och intuition gissade oftare rätt än dem som drog slutsatser av magformer, matnojor och och andra husmorsknep


Kommentarer
Postat av: carolina

jag har hört att mammans drömmar stämmer överens med vilket kön det blir, det stämde på mig!



i vilken vecka är du i nu?=)

2010-06-17 @ 22:29:41
URL: http://acarolinas.blogg.se/
Postat av: Helena

intressant, jag mådde inte illa =pojke, åt mycket = pojke, men hjärtljuden (som vi lyssnade på igår) låg på 136... lite oklart, varken typiska pojk-eller flickljud .. men jag har en känsla av att det är en liten pojke som bor i min mage så :-)

2010-06-18 @ 06:47:58
URL: http://tausert.wordpress.com
Postat av: towis

roligt med all skrock även om det typ aldrig stämmer.. min kompis hade alla tecken på tjej, de sa på UL att det var en tjej o ut kom en kille ;) själv vet jag inte vad som bor i min mage men hoppas få reda på det inom kort!

2010-06-18 @ 07:21:39
URL: http://towis.blogspot.com
Postat av: Ann-Sofie

hihi ja visst är det skoj! Och skönt att höra att man inte är ensam om sina krämpor, min halsbränna kommer mer mot eftermiddag och kväll. Spec på kvällen är det som jobbigast. =)

Kram

2010-06-18 @ 12:25:16
URL: http://futurum-nobis-est.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0