Ingen "utdelning" på purén än...

Pratade med BVC imorse och hon bekräftade det som jag trodde jag kom ihåg, 4-5 tsk katrinplommonpuré. Hon föreslog att vi skulle blanda ut det i lite vatten och ge honom på flaska så att han får sig mer vätska vilket också kan underlätta vid förstoppning. Han fick en portion mitt på dagen idag men har fortfarande inte bajsat. Han  har inte bajsat sedan igår morse men har idag inte varit vidare kinkig eller visat tecken på att han inte mår bra så jag avvaktar tills senare innan jag gör något. En gång om dagen rekommenderas tydligen för bebisar när de är i Olivers ålder (två månader idag).


Så långt kom vi...



Fyra gröna ljus... Mer blev det inte liksom!
Det andra ligger i källaren. Hoppas vi får upp lite mer imorgon, det är ju så otroligt mysigt med dessa ljus.
Det är verkligen en del av charmen med vintern.


Ja må han leva...

Men än så fyller han inte år utan han fyller månad, ha ha! Han fyller två månader idag den 29e. Oj vad tiden går fort.

Bjuder på några härliga kort. Oliver fick skor av en av Freddans släktingar. Riktigt fina skor i miniatyr. Jag skrattade så att jag höll på att dö när jag skulle foto. Oliver var kanske inte lika nöjd men oh så gulligt det var.


 




Det är svårt att veta vad som är vad ibland

Vi märker ju att det är stor skillnad på Oliver. Han beter sig och låter annorlunda. Problemet är nu att kunna skilja på om det är den utveckling han genomgår som påverkar honom eller om det är magen.

På grund av att mängden ersättning som han får har ökat så har han fått problem att bajsa. Han har varit gnällig och kinkig och ibland helt otröstlig med stora tårar och riktigt gråt. I ett par dagar har vi fått hjälpa honom. Vi har gett det minst 24 h innan vi aktivt hjälpt till och det har alltid varit när han visat tecken på att det inte står rätt till. Med hjälp av termometern så har vi "stimulerat" tarmväggarna och efter ett par minuter så ger det utdelning, och det med besked. Man ser att Oliver kämpar och trycker på men han verkar inte kunna få igång det själv.

BVC barnmorskan sa att det inte skulle skada att hjälpa till att lirka lite. Hon gav oss även rådet att ge honom lite katrinplommonpuré. Jag googlade lite och hittade info som gick helt emot detta och sa att man INTE skulle ge det till så små bebisar. Som vanligt så fanns denna info på familjeliv och liknande forum. Jag litar därmed mer på BVC. Nu var detta ett tag sedan hon sa det och jag nästan tvekar lite på om jag kommer ihåg rätt. Jag ska ringa imorgon och dubbelkolla för säkerhets skull. Jag kan i alla fall säga en sak.

Han tyckte det var otroligt gott :)

 


Klackarna i taket :)

Ikväll ska jag och mina tjejer ut på stan :)

Det blir barnledigt ett par timmar. Här ska det lackas och klackas, sminkas och vin skall intagas. Får se om man orkar med en timma eller två, ett glas eller två...

Man kan säga att det onda har fört något gott med sig. Till exempel det här att jag kan smita iväg några timmar och få lite egen tid. Träffade andra mammor från föräldragruppen igår. Det var många som sa att de önskade att de hade introducerat flaskan vid det här laget så att de kunde göra liknande.

Jag vet att det inte det blir några problem med vare sig Oliver eller Freddan. De ska träffa tjejernas sambos och deras pojkar så de ska ha grabbkväll med bebisar och Wii!

 


En fas....

Hatar verkligen att man ska en "manual" för barnets beteende. Om han eller hon beter sig på ett sätt så måste det inte alltid vara så att den följer ett schema. Barnen är liksom vi unika och utvecklar sig som de gör. Ibland är det dock kul att se att detta med faser stämmer. Har sett en del förändringar på Oliver det senaste och så läste jag i "Växa och upptäcka världen" att det är en fas just nu och det var så mycket som stämde in på Oliver. Jag har börjat märka en otrolig skillnad i hans intresse för omvärlden och det är en av de stora förändringar som sker runt vecka 7 och 9. Undrar om man känner igen nästa fas... Ska inte läsa på för då ser jag säkert dem eller rättare sagt letar efter det som står i boken.


Amning....

I förrgår kände jag att det började spänna i bröstet igen på samma sätt som det gjorde när bölden var på G. Jag var på tlf igår direkt när amningsmottagningen öppnat men kom aldrig fram. Iom att det var sista penicillin dagen så ville jag inte lämna det. Efter att försökt nå mottagningen under hela eftermiddagen så åkte jag dit istället. Sköterskan kollade på det och var inte bekväm med att släppa iväg mig iom att hon kände att det var spänt och knöligt i förhållande till det högra bröstet. En Läkare kom ner och gjorde ultraljud. Den mörka fläcken som indikerar på vätska hade växt sedan i måndags och han ville sticka ner en nål igen för att se vad det var för vätska. Jag drog en lättnadens suck när det bara var mjölk som kom ut, så vätskeansamlingen är helt enkelt mjölk. Jag får sån panik när jag tänker på att det kan hända igen.

Amningen hänger just nu på en väldigt skör tråd. Jag ska börja dra ut på timmarna mellan amningarna för att tillslut sluta helt, TROR JAG! Det är så jobbigt att ta beslutet att sluta men barnmorskan på BVC samt läkaren jag pratade med igår har sagt att den viktigaste perioden är de första 7-8 veckorna och då har han ju fått bröstmjölk.

Jag väger för mot nackdelar och just nu är allt bara en j***la circus. Mjölk här, pump där och så lite ersättning och så rullar det på.

Om det visar sig under utfasandet att Oliver vill amma så kanske jag ändrar mig men så som det är nu är ohållbart.

Lillkillen har blivit stor :)

Var på BVC igår. Sedan två veckor tillbaka har han ökat 600 gram i vikt. Yipppppie! Han ligger nu på härliga 5.2 kg och är 59 lång. Det går fort nu, kan ju ha att göra med att han fått mera ersättning än tidigare.


Återbesök - check, F-kassan - krånglig

Återbesöket gick jättebra, förutom att vi var tvugna att vänta en hel timme innan vi fick träffa doktorn trots att vi hade en tid. Grrr hatar att vänta, nada tålamod. Läkaren tyckte att det såg bra ut. Tyckte däremot att det var konstigt att det läckte så rikligt. När han kollade med ultraljudet så såg han ett område ca 32 mm x 18 mm som var mörkt vilket indikerar på vätska. Troligtvis, iom att det för övrigt ser så bra ut, så är detta endast en samling mjölk och inte var. Jag får komma tillbaka för ytterligare ett återbesök nästa vecka för att se hur det ser ut då. Denna läkaren var samma som den tidigare noga med att poängtera att känner jag minsta smärta, får rodnad eller feber så måste jag komma in med en gång. Fingers crossed att detta inte sker. Nu ska jag sluta med penicillinet på onsdag och har därmed endast kroppen att förlita mig på gällande läkningen men än så länge har det ju gått bra :)

Men hur snurrigt är det med sjukskrivning och försäkringskassan då????

Efter ca 40 min i telefon fick vi rett upp hur vi skulle göra. Jag ringde ändå innan jag blev inlagd på sjukhuset för att se vad som skulle göras och av vem (mig eller sambo). Man får ju så mycket olika info var gång man pratar med dem känns det som.

Första gången sa de att om jag ska vara sjuk så måste någon annan vara hemma för att ta hand om barnet. Dvs jag kan inte "pausa" föräldradagarna om inte någon annan tar ut dem, vilket endast är Freddan. Så är det inte, då det inte alltid är den som har rätt till föräldradagar som är hemma och hjälper till utan kan vara en mormor, faster eller liknande.

Nu har jag nog fått lite kläm på det i alla fall. Måste bara begära ett nytt intyg från läkaren som sjukskrev mig från och med den dagen jag skrevs ut och inte den dagen jag skrevs in.

Summan av kardemumman är att man kan vara sjuk i sju dagar utan sjukintyg. Man ska göra en sjukanmälan första dagen då man är sjuk men detta kan göras i efterhand man måste då ange skäl till varför anmälan görs senare. När man är sjukskriven så är föräldradagarna pausade och man kontaktar försäkringskassan då man är "tillbaka" som föräldraledig.

Lätt va? Denna informationen kunde väl stå klart och tydligt på hemsidan? Jag hittade den då inte. Inte heller fick jag denna info första gången jag var i kontakt med dem. Försäkringskassan.....

Återbesök nr2

Ska tillbaka till sjukhuset imorgon för återbesök nummer två. Jag tycker att bröstet känns jättebra. M
en jag har en del frågor...
Det som jag undrar över är hur länge de tror att jag kommer "läcka"?
Varför jag läcker, vart tar mjölken vägen när såret läkt, risk för stockning igen?
Vad är det för klump som fortfarande finns i bröstet?
Det kommer smärta i form av små stötar likt elektricitet genom bröstet titt som tätt, Vad kan det bero på?

När kan jag bada?

Jag ska på efterkontroll på MVC på onsdag och det hade varit helt underbart att kunna ta ett varmt, lugnt bad på onsdag kväll :)

Jag trodde att jag slutat läcka ur hålet imorse när jag klarade både amning och pumpning utan att det kom nåt men så var inte fallet. Nästa gång började det rinna igen och det har runnit konstant sedan dess. Så länge jag sitter still, vilket jag gör nu, så är det lugnt. Lilleman sover, sambon lagar mat och jag passar då på att lufta såret i förhoppningen att det ska läka snabbare :)

Vilken lyx! Snart serveras maten också, lagad och klar.

Bröstböld och amning

Sitter och googlar lite info angående bröstböld och tiden efter. Det verkar som om de flesta slutat amma efter operationen. De som jag nämner att de kan tänka sig att föda fler barn men att riskera bröstböldböld igen är uteslutet. Läste om en tjej vars "hål" inte läkt på 11 veckor. Allvarligt, ska jag ha ett läckande hål tills efter jul. Tror inte så. Det är ju som att ha husarrest.

Kommer vi inte igång riktigt med amningen snart så vet jag inte hur länge till jag orkar hålla på.
Nu på kvällen skulle jag testa att lägga honom till bröstet men han fullkomligt vägrar. Han suger inte ens tag i bröstvårtan. Plastvårtan löste det tillfälligt men även denna skrek han åt tills han fatta att det kom mjölk ur den.

Nåt får han uppenbarligen i sig för han slocknar efter bara ett bröst...

Nu är det läggdags, ska upp och pumpa om ett tag.

Amning under natten är inte ens att tänka på med allt krångel. Dessutom behövs mjölken som komplettering under morgondagen.



Min nya vän


Plastvårta!

Tre och en halvtimma hade gått sedan senaste matningen. Jag var säker på att Oliver nu skulle ta bröstet. Han var hungrig och  mjölken hade nyproducerats. Han har ju av och till kunnat amma åtminstonde lite och sedan fått kompletterat med bröstmjölk som jag pumpat tidigare.

Men åh så fel jag hade.

Han skrek och skrek in i bröstet. Han fullkomligt vägrade att suga tag. Jag tryckte ut lite i munnen på han vilket han svalde men sen fortsatte han att skrika. Ändrade ställningar och bytte bröst men inget fungerade. Jag kände att jag inte är beredd at ge upp amningen än. Han är ju trots allt inte ens två månader än.

Igår och i förrgår så har jag fått pumpa ut mjölk som i direkt anslutning getts till honom i flaskan. Det känns som att det nu en gång för alla är förstört. Han föredrar helt enkelt flaskan.... :(

Men så har jag en så påhittig gubbe :)

Han tar fram plastvårtan som legat i en låda sedan långt innan Oliver föddes. Utan att fatta hur så sög Oliver tag i den med en gång och ammade precis som tidigare.

Ha, Grundlurad eller vad :)

För att lätta på trycket tog jag Syntocinon och det började rinna från ALLA mjölkhål. Så där satt jag med händerna fulla och en plastvårta på bröstet men Oliver var nöjd och så var jag.


Slangfri!

Vid återbesöket tyckte läkaren att det såg såpass bra ut att han kunde ta bort slangen.

Wiiii!! sa jag!

Så underbart att slippa skölja var 6e timma. Tyvärr kommer det mer bröstmjölk ur hålet än det kommer från bröstvårtan.  När jag pumpar, vilket jag fortfarande gör för att få upp produktionen, så får jag ha en massa papper till hands. Det blir ju ganska mycket spill och jag tror nästan att produktion har ökat markant men att det inte märks nämnvärt pga av spillet.

Förbandet byter jag efter varje amningsförsök och/eller pumpning. Har det gått mer än ett par timmar så rinner det från hålet och är ostoppbart.


Det börjar att ljusna

För varje dag går det så mycket bättre :)

Idag, med lite assistans av sambon, kunde Oliver amma på det opererade bröstet. DEt var en sån härlig känsla. Han är väldigt aktiv vid bröstet och fäktar och har sig. När det tar slut på mjölk så blir han väldigt frustrerad och sparkar och slår. Jag är rädd att han får tag i slangen och drar ut den eller sparkar på hålet där den sitter, därav är det nödvändigt att ha Freddan intill som hjälper till och håller undan.

Imorgon ska jag på återbesök på någon bröst avdelning. Jag hoppas att de tycker att det läker bra, det känns så. Mängden vätska som jag sprutar in och aspererar krymper för var dag vilket är det naturliga då bölden storlek skall minska allt eftersom. Däremot sa läkaren innan jag skrevs ut att mängden vätska inte ska minska för fort då detta kan indikera på att det är nåt som stoppar....

Böldens volym var ju på 100 ml från början. När jag lämnade sjukhuset låg volymen på runt 40 ml. Idag kunde jag endast få in ca 15-20 ml. Jag hoppas att det läker fort inifrån och att det är därför det minskat så fort.

Hur som haver så gläds jag åt dagens bästa :)


Följetång mjölkstockning

VARNING FÖR OBEHAGLIGA BILDER OCH INFORMATION!

Mjölkstockningen blev bröstinflammation som senare genererade en bröstböld. I fredags opererades jag och de drog ut 100 ml var ur mitt sprängfyllda bröst.

På uppvaket var jag helt salig och mådde bättre än jag gjort på länge. Infektionen och det tryck som skapades av bröstbölden gjorde att jag snabbt blev väldigt sjuk. Under fredagen försämrades mitt tillstånd och allt var en lång plåga tills det äntligen var dags för op vid 22. Mina blodkärl klarade inte av de kanyler och "dropphållare" som sattes in. Spruträdslan blandat med all annan skit runt omkring gjorde att jag utvecklade jag en ren panikångest. Varje gång de satt in en ny så höll den enbart fför den gången och kärlet brast nästa gång det användes. Jag hyperventilerade och trodde jag skulle svimma varje gång de var dags för nya nålar. Fyra stycken blev det totalt och som tur var hade de satt in en i reserv under narkos utifall att den skulle behövas vilket var fallet. Igår tog det tre stick innan de ens kunde ta ett blodprov för att kolla crp.

Allt har varit en ren och skär mardröm.

Så äntligen fick jag då komma hem idag. Jag ska nu sköta rengörandet av bröstet själv. 4 ggr per dag sprutar jag in koksalt genom en slang i bröstet och drar därefter ut det var som skall ut. Så småningom skall varet bli till vanlig kroppsvätska och dränaget kan tas bort men än är vi inte där. Jag tar en halv dag i taget och hoppas att det läker som det ska.



Det vänstra bröstet var utspänt och det högra ser ut som ett taxöra i jämförelse.



Svullnaden tilltog och så gjorde rodnaden!



Efter operationen!


Följetång mjölkstockning

Så var man på BB igen... Igår vaknade jag med undertemp 35.7 c efter en sjöblöt natt. Allt eftersom dagen gick ökade tempen och gick över i feber. På em steg tempen fort och trots antibiotika och Alvedon hade jag 40 c. Efter konsultation m sjukhuset åkte vi in. De valde att lägga in mig och nu sitter jag här i väntan på dagens doktorer. Efter ultraljud igår talades det om att de ska lägga dränage men vi får se...

Följetång mjölkstockning

När den inte lättat det minsta igår, tisdag, bestämde jag mig för att kontakta sjukvården. Iom att jag haft det sedan i torsdags fick jag komma in med en gång. Åkte till förlossningen där de specialiserade läkarna finns.

(Sjuk känsla att vara där igen så nära inpå Olivers födelse.)

Sköterskan skulle rapportera till läkaren gällande statusen på stockning. Han frågade om bröstet fluktuerar något..
Ha ha , sa sköterskan, det är helt fast.

Bröstet är onekligen väldigt snyggt, det är fast hela tiden vare sig jag står eller ligger. Det är som ett nypumpat silikonbröst. Men inte kan man gotta sig i detta när det gör så förbannat ont. Läkaren gjorde ultraljud på bröstet och stack därefter ner en nål för att se om det fanns var inne i bröstet. Han konstaterade att så inte var fallet utan jag har fått en bröstinflammation. Troligen pga av den stockningen som aldrig riktigt gett med sig sedan sist. Jag fick antibiotika och ordinerades även ipren mot feber och inflammation.

Svullnaden kommer finnas kvar i flera veckor men läkaren trodde att smärta skulle minska inom den närmsta tiden.

Jag knapprar piller, följer alla gamla och nya råd och återigen håller tummarna för att det snart ska bli bra.

Nu ska vi till BVC och väga OLiver får se hur det har gått nu när han kanske inte fått i sig så mycket pga stockningen.



J**la mjölkstockning

På torsdagen började det ju bli mer och mer uppenbart att mjölkstockningen var på väg igen. Jag har nu försökt att dra mig till minnes om det var något som indikerade på det. Jag vet att jag hade huvudvärk på onsdagen och torsdagen men kollade inte tempen. Jag vet också att det vänstra bröstet blev hårdare strax innan amning men trodde att det var för att det rann till. Ja vill verkligen inte få det en tredje gång och försöker med detta komma på vilka signaler som ja bör vara uppmärksam på.

Denna gång är den värre än tidigare och brösten har en "förhårdnad" stor som en apelsin i sig. Det är så fruktansvärt ömt. Att sova på endera sida gör ont, likaså lyfta på armen, bära på Oliver mm. Han har även en förmåga att slå på bröstet när det inte kommer så mkt som han vill.

Trots ersättningen som Oliver har fått på kvällen så har han inte sovit som  tidigare. natten till lördag och söndag så har jag haft han i sängen i brist på energi att gå upp var och varannan halvtimma. I natt däremot sov han precis som tidigare :) Amma vid kl 3 och sen kl 6. Fick höra från väninnan igår att det kan ha att göra med att han tidigare inte fått i sig tillräckligt under dagen och att han därför inte sovit mer än en halvtimma i taget under natten trots ersättning på kvällen.

NU hoppas jag bara att mjölkstockningen kan ge sig. Har nässpray för utdrivningsreflexen, vetekudde, växlar amningsställningar (vi blir bra på akrobatik), skyddar med värme, skippar bh, masserar försiktigt vid amning, ammar oftare med mera med mera. Nån som har något annat förslag???


Mardrömsnatt

Efter en härlig eftermiddag var det så dags för en madrömsnatt.

Mjölkstockningen lättar när bebisen suger på bröstet. Det är bättre än att pumpa. Klockan 21.30 försaökte jag få Oliver att amma men efter ca en minut så var det bara ramaskri. Förståligt när det inte kommer någon mjölk. Från början hade vi bestämt att vi skulle strunta i ersättningen så att han bara ammade under natten och därmed hjälpte det "sjuka"  bröstet men den idén fick vi kasta då han inte fick i sig tillräckligt och bara skrek. Freddan gav då ersättning och jag satte klockan på 00.50 för att pumpa. Då han sedan vi började med ersättning sovit till mellan 3 och 4.30 kändes det som ett säkert kort att tömma brösten runt 01. Men icke... självklart vaknade han en trekvart senare och ja fick då ge det som ja nyss pumpat ut.

Vid kl 5 väckte jag Freddan och sa att han måste ge ersättning innan han går till jobbet. Jag hade då fått tre timmars sömn 2 h+0.5 h+0.5.

Tyvärr funkade inte "knock-outen" som väntat och vi slumrade växelvis ammade till 9 så nattens sömn slutade nog på nåt runt 4 h. Åh va jag uppskattar att Oliver har fått ersättning på kvällen. Nu förstår jag bättre än någonsin hur bra det har varit. Jag har ju haft ett liv och varit ungefär som vanligt. Dagen idag har bara flytit förbi som i en dimma och inte har det varit bättre med feber heller. Tack och lov kom syrran förbi och tog Oliver på en promenad. Tack :)

Pratade med en BM idag som sa att det inte nödvändigtvis behövde vara det långa uppehåll mellan amningarna nattetid som orsakat mjölkstockningen (vilket jag trodde).

Nu är det helg och jag är glad att vi är två som kan dela på natten. Håller tummarna för att det ska funka som vanligt med ersättningen.

Vill zzzzzova...

Allvarligt...?

Mjölkstockning med feber igen.
Brrr Brrr


Vilken eftermiddag :)

Träffade de andra mammorna från föräldragruppen idag. Vi var hemma hos en av dem och fikade. På grund av allt som varit så har det tagit en tid innan jag lyckats ansluta men nu var det dags. Det var riktigt trevligt och avslappnat och tjötet flöt på bra :)

Vi sitter alla i näst intill samma båt och kan dra nytta av varandras erfarenheter.

Oliver var lite kinkig till en början och jag fick gå fram och tillbaka när de andra satt i soffan. Han lugnade sig så småningom och somnade till och med och jag kunde sätta mig och fika. En snabb amning hanns med innan vi skulle träffa Freddan och åka till familjerätten för att skriva på faderskapspapper.

Naturligtvis var det både bajsblöja och spy innan avgång. Spy på Oliver och spy på mig. Bytte på honom men jag fick glatt träffa soc-tanten i spykläder. Det underbara var att Oliver slockna i bilen strax efter 16 och sov igenom hela mötet. Vi tog en chansning och åkte till sushi restaurangen och han sov där med. Freddan skulle på läkarbesök och vi hängde på. Oliver fortsatte att sova i bilbarnstolen och sov ända tills vi kom hem vid 19. Nästan tre timmar :)



En snabbsushi!


Hos BVC

Idag hade han gått upp 190 gram sedan förra veckan, Yay! Totalt 4430 g & 56.5 cm lång.

Kanske inte låter så mycket men det går absolut åt rätt håll :) Det är 60 g mer än förra veckans viktuppgång.

Jag har haft lite problem med vad jag kan och ska äta under tiden jag ammar. Jag har känt att ja blivit hämmad i min kreativitet, ja som annars bubblar av matidéer och älskar all typ av inspiration och matexperimentering. Jag hade med mig en lista till min BM idag och bad henne kolla om jag uppfattat det rätt.

Detta kan påverka honom:

Ont i magen:
ärtor
bönor
lök (även pulver)
vitlök (även pulver)
äpplejuice
kålrot och annan kål
blomkål
broccoli
glögg och pepparkakor :(

OK - blåbär, äpple (måttligt), kryddstarkt

Utslag:
choklad
apelsinjuice
jordgubbar

OK - Tomat, morot, apelsin, rödbetor, hallon

Allergi
OK - nötter (även jordnötter), rökt lax

Alla saker som kan påverka honom men absolut inte måste påverka honom kommer jag från och med nu att testa en efter en i tillägg till en annars neutral kost så att jag kan få mig en idé om hur Olivers kropp fungerar.



Morbus de Quervain...

eller inflammation i tumsenan!

Imorgon ska jag tillbaka till arbetsterapeuten för att prova ut ett hårdare mer stabilt stöd. Hon ska göra en avgjutning av handen och sa att hon behöver arbeta i lugn och ro och att jag därav inte kan ta med mig Oliver.

Okidoki, tur att man har folk som kan ställa upp med kort varsel. Syrran kommer över imorgon bitti och tar hand om Ollie, som han numera kallas av sina mostrar :)



Oliver och moster!


RSS 2.0