Svenska folkets födelsedag

Jag har själv inga planer på att direkt fira dagen. Vem vet jag kanske står och viftar med den blå-gula fanan och sjunger "Du gamla, du fria" nånstans i eftermiddag :

Tänkte i alla fall uppmärksamma denna dag och lägga in lite info om den.


År 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm. Den fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest på den dag som 90 år senare skulle bli Sveriges nationaldag.

Skansen grundare Artur Hazelius hade valt denna dag av två skäl. Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.


Samling och samförstånd


1916 konstituerades en styrelse för svenska flaggans dag som ville verka för en nationell samling kring flaggan. På så sätt blev den 6 juni officiellt den svenska flaggans dag. En dag av samling och samförstånd mellan alla svenskar, oberoende av politisk färg. Därför kan det ses som en helt naturligt utveckling när flaggdagen år 1983 blev vår officiella nationaldag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0