Saffranshjärtan

Ingredienser

150 g  smör 

5 dl  lättmjölk 

1 g  saffran 

0,5 tsk  salt 

0,5 msk  brännvin, konjak, eller rom 

50 g  jäst, för söta degar 

250 g  kesella 

1,5 dl  vit sirap, eller strösocker 

1 st  ägg 

20 dl  vetemjöl 

 

Fyllning till hälften av satsen:

200 g  mandelmassa, riven 

25 g  smör  

1 tsk  kardemumma, stött 

 

Garnering:

hackad sötmandel, pärlsocker, ägg till pensling

 

3 msk  smör, smält 

0,75 dl  strösocker 

   

Tillagning

Av halva degen görs mandelmassefyllda hjärtan. Resten blir släta hjärtan som dekoreras med pärlsocker och sötmandel. Den som vill kan givetvis baka ut degen till lussekatter eller ta ut andra former med pepparkaksmått.

1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingerljumt (37°).

2. Stöt saffranet med saltet och blanda gärna med sprit.

Låt stå en stund.

3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumma vätskan över. Tillsätt saffranet med spriten, kesella, sirap, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk ca 40 min.

4. Blanda mandelmassa, smör och kardemumma.

5. Ta upp degen, dela den i 4 delar och kavla ut varje del till rektangulära kakor. Markera med hjärtan (ca 8 cm) och lägg på teskedsstora kulor av mandelmassan. Täck med deg och stansa ut hjärtan med pepparkaksmått. Ta bort överflödig deg och använd till nästa utkavling. När fyllningen är slut, gör lussekatter eller stansa ut hjärtan med pepparkaksmått. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min.

6. Sätt ugnen på 250°. De fyllda bullarna penslas efter gräddningen med smält smör och doppas i strösocker. De ofyllda penslas med ägg och dekoreras eventuellt med pärlsocker och hackad sötmandel före gräddningen.

7. Grädda mitt i ugnen ca 6 min för små bullar och något längre för större bröd. Är de riktigt stora kan du sänka temperaturen till 225° och grädda något längre.


 







Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie-mamma till Isak

gud vad gott det ser ut!

2010-12-17 @ 11:24:29
URL: http://futurum-nobis-est.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0