klockan är 07...

...och det är lördag. Som om dagen skulle göra någon skillnad. Ha ha ha, men idag är man relativt utvilad. Freddan fick ta nattens omstoppningar och matande. Nu sussar han och jag och Oliver "gymmar" och bloggar.

Hittade en bra text i en infofolder från BHV Barnhälsovården i Uppsala län "Småbarnsfamiljer och sömn" med följande info:

Störda sömnmönster hos småbarnsföräldrar

Har du ett barn som väcker dig på natten blir du sannolikt många gånger väckt när du befinner dig i den djupa sömnen. Detta upplever vi som mycket obehagligt. För att undvika detta obehag ställer kroppen ganska snabbt om sig till en ytligare somnnivå, och den viktiga återhämtningen (både psykiskt och fysiskt) som ska ske under djupsömnen går förlorad.

Symptom på denna typ av sömnstörning är bland annat att du får svårt att somna, att du ligger på helspänn och är extremt lättväckt eller vaknar många gånger på natten utan att du blivit störd. Nattsömnen känns kanske mest som en halvvaken dvala. På dagen kan du känna dig uppvarvad och lättirriterad. Dina marginaler och ditt tålamod tryter och du kan ha snabba humörväxlingar. Du får svårt att koncentrera dig och glömmer lätt. Efter ett tag med stört sömnmönster kan du känna dej nedstämt eller deprimerad.

När ditt barn lärt sig sova utan hjälp på natten kan det ändå ta en tid innan du får tillbaka din normala sömn. Det krävs att du får sova ostörd under ett par veckor eller kanske ännu längre tid. Till en början kan du ha svårt att somna och du kanske vaknar flera gånger på natten. Efter ett par dagar när sömnen blivit lite djupare kommer du paradoxalt nog att känna dig ännu tröttare under dagen än vad du brukar. Detta är dock ett bra tecken! Du har börjat gå ner i varv och känner av hur trött du egentligen är.

Är troligen en bilaga till En guide – Att arbeta med sömnproblem på BVC


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0